Herkese merhaba,
Sonbaharla birlikte yoğun bir döneme başlarken ne yazık ki İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının yoğunlaşarak sürdüğü yaz aylarından sonra çatışmaların boyutunun Lübnan ve İran’ı da içine alarak genişlediği, insan kayıplarının ve çatışmalar nedeniyle yerinden edilmelerin arttığı bir döneme tanıklık ettik.
Avrupa’da göç, siyaset gündeminde yerini koruyor. Eylül ayı ortasında Hollanda ve Macaristan, mevcut antlaşmaların gözden geçirilmesi durumunda ortak göç politikasından çıkmak için Avrupa Komisyonu’ndan resmî olarak derogasyon talebinde bulundu. Fransa’da Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen, 2025’in ilk çeyreğinde yeni bir göç yasası çıkarılması gerektiğini ifade ederek, yeni koalisyon hükümetini göç kriziyle etkin şekilde mücadele etmemesi halinde birkaç ay içinde düşürmekle tehdit etti. Almanya’nın ana muhalefet partisi Hristiyan Demokratlar (CDU), Avrupa Komisyonu’nun yasadışı göçü durdurmak için AB’nin dış sınırlarına -özellikle de Yunanistan ve Polonya sınırlarına- duvar inşa etmek üzere fon ayırması talebinde bulundu. Yunanistan da Türkiye ile sınırına yasadışı göçü önlemek üzere yeni bir duvar inşa etme planına devam ettiğini duyurdu. Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ekim ayında yaptığı Türkiye ziyaretinde göç, 18 Mart anlaşmasının güncellenmesi görüşmenin gündemlerinden biriydi, ayrıntılar açıklanmazken Alman basını Türkiye’nin iltica talebi kabul edilmeyen sayısı 15 bini aşkın Türkiye vatandaşının iade edileceğine dair haberler yayınladı. Avusturya’da 29 Eylül’de gerçekleşen parlamento seçimlerinde, göçmen karşıtı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) oyların yüzde 29’unu alarak birinci oldu.
Önümüzdeki günlerin hepimize iyi haberler getirmesi dileği ile iyi okumalar.
EYLÜL – EKİM AYLARINDA NELER YAPTIK?
Göç Araştırmaları Derneği olarak göç alanında çalışan yüksek lisans ve doktora öğrencileri için önemli makale ve kitap bölümlerinin yazım ve yayın süreçlerini tartışmak üzere yazarları ağırlayacağımız “Talking Publications” etkinliğini başlattık. Ayda bir dernek ofisinde gerçekleşecek toplantılarla 7 ay boyunca devam edecek olan etkinliğin ayrıntılarını bu linkten okuyabilirsiniz.
Göç Araştırmaları Derneği web sitemizi yaz ayları boyunca süren bir çalışma sonrasında yeniledik. Daha kullanıcı dostu bir biçim alan sitemizi www.gocarastirmalaridernegi.org adresinden ziyaret edebilirsiniz.
Göç Araştırmaları Derneği (GAR) ve Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) işbirliği ile 19-20 Eylül 2024 tarihlerinde Friedrich-Ebert-Stiftung Türkiye Ofisi’nde “Anti-Immigrant Sentiment: From Rhetoric to International Mechanisms of Advocacy” başlıklı atölye çalışmasını gerçekleştirdik. Atölye çalışması hakkında ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
GAR Yaz Okulu 2024, “Göç ve Entegrasyona Eleştirel Yaklaşımlar” başlığı ile 16-22 Eylül 2024 tarihleri arasında Nesin Matematik Köyü’nde gerçekleşti. GAR Yaz Okulu hakkında ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Eşitlik İzleme Merkezi tarafından 18 ve 19 Ekim 2024 tarihlerinde Ankara’da düzenlenen “Ayrımcılığa Karşı Birlikte” başlıklı Uluslararası Eşitlik Konferansı’na GAR adına üyemiz Esra Demirkol katıldı. Konferans hakkında ayrıntılı bilgilere bu linkten ulaşabilirsiniz.
GAR BLOG
Günnur Danışman’ın Batı Avrupa’da doğup büyümüş ve köken aileleri Türkiye’den Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkelere iş gücü göçüyle yerleşmiş göçmen ailelerin yeni kuşak çocuklarının Türkiye’ye yerleşme süreçlerini incelediği tez çalışmasından hareketle GAR Blog için yazdığı yazıya bu linkten ulaşabilirsiniz.
Üyemiz Doç. Dr Dr. Didem Danış’ın Waseem Siddiqui ile günümüzde yükselen milliyetçilik, dışlama ve göçmen karşıtlığı üzerine konuştuğu söyleşiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
ÜYELERİMİZDEN HABERLER
Üyemiz Dr. Bürge Elvan Erginli’nin doktora çalışması İdeal Kent Yayınları’ndan “İlişkilerin Sosyal Alanı & İstanbul’daki Göçmenlerin Yerel ve Yerelden Bağımsız Ağları” başlığı ile kitap olarak yayımlandı. Ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz.
Üyelerimiz Dr. Besim Can Zırh ve Dr. Neva Övünç Öztürk ICMPD’nin Göç İdaresi Başkanlığı için düzenlediği “İdari Gözetime Alternatif Yükümlülüklerin Ulusal Mevzuat ve Uluslararası İnsan Hakları Standartlarına Uygun Gerçekleştirilmesine İlişkin Eğitim” kapsamında eğitim verdiler.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un Ortadoğu’da yaşanan kriz ve göç konusunda görüşmelerde bulunmak üzere gerçekleştirdiği Türkiye ziyareti üzerine AFP’den Fulya Özerkan’nın hazırladığı haberde üyemiz Deniz Sert’in görüşlerine de yer verildi. İlgili habere bu linkten ulaşabilirsiniz.
Üyemiz Dr. Didem Danış, 21 Eylül 2024 tarihinde İNSEV tarafından düzenlenen Halk Sağlığı Okulu’nda “Göç 101” dersi verdi.
Göç Araştırmaları Vakfı’nın GAVGÜNDEM podcast serisinin “Ayrımcılığın Politik Yüzleri: Irkçılık ve Göçmen Karşıtlığının İzinde” konulu 14. bölümüne üyemiz Doç. Dr. Polat Alpman konuk oldu. İlgili bölüme bu linkten ulaşabilirsiniz.
Üyemiz Dr. Didem Danış, 10 Ekim 2024 tarihinde Yeditepe Üniversitesi KEKAM tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Göç Konferansında “Çokkültürlülükten Yabancı Düşmanlığına: Dünyada ve Türkiye’de Göçmen Karşıtlığının Yükselişi” başlıklı açılış konuşmasını yaptı.
BBC Türkçe’de yayınlanan “Türkiye’deki kayıtlı Suriyelilerin sayısı neden azalıyor?” başlıklı haberde üyemiz Dr. Didem Danış’ın görüşlerine de yer verildi. İlgili habere bu linkten ulaşabilirsiniz.